امتیاز دادن


«آش مُستوفا»

 

از غذاهای مرسوم در مراسم عزا و سوگواری در منطقه تفرش؛ «آش مُستوفا یا آش مصطفی» می باشد که از نخود و گوشت تهیه می شود.

اهالی منطقه تفرش، اغلب بر سر سفره های نذری خود، انواع آش قرار می دهند از جمله آش مستوفا، آش کشک و …

از مناطقی که آش مُستوفا (مصطفی/ مستو) در آنجا مرسوم است و پخته می شود؛  می توان به تفرش، فرمهین، ابره در، وسمق، فشک، سفیداب، فرک و کمیجان اشاره نمود.

 



مواد لازم برای تهیه آش مُستوفا (مصطفی)

نخود ……….  ۲ پیمانه،

برنج ……….  ۱ پیمانه،

گوشت ………  ۵۰۰ تا ۷۵۰ گرم گوشت گوسفندی (ترجیحا با استخوان)،

کشک ……….  ۱ کیلو،

نمک…….. به میزان لازم،

زردچوبه……. به میزان لازم،

پیاز خام……… یک عدد،

پیازداغ ………. به میزان دلخواه،

نعناع داغ ………. به میزان دلخواه،

 



طرز تهیه آش مستوفا (مصطفی)

نخود را شسته و به مدت ۲۴ ساعت خیسانده و چند بار آب آن را تعویض می کنیم.

 


گوشت را به صورت جداگانه با کمی نمک و زردچوبه و یک پیاز، می گذاریم بپزد.

در زمانی که گوشت پخته می شود، نخودهای خام را در ظرفی مناسب با گوشت کوب می کوبیم تا پوست نخود جدا شود. پوست ها را از ظرف خارج کرده و نخود را خوب کوبیده تا کاملا له شود. (امروزه در این مرحله از غذاساز برقی هم می توان استفاده کرد.)

 


نخود خام کوبیده شده را به همراه مقداری آب و پیازداغ فراوان، روی حرارت ملایم گذاشته تا کاملا بپزد و نرم و یکدست شود. در این مرحله، نخود را دائم هم می زنیم که نسوزد و کف روی آن را مرتب گرفته تا سر نرود.

در این بین گوشت پخته شده را از استخوان جدا کرده و در مرحله ای که نخود کاملا پخته و نرم شده، گوشت، آب گوشت و برنج را به آن اضافه می کنیم.

 


آش را مدام هم می زنیم تا گوشت ریش ریش شده و آش به صورت یکنواخت و حلیم مانند درآید.

بعد از پخت کامل مواد، کشک را اضافه  می کنیم، مرتب هم زده و زمان می دهیم تا آش جا بیفتد.

 



آش مستوفا را با نعناع داغ و پیازداغ فراوان میل کنید.

نوووووش جان


با تشکر از :

اهالی روستای فَرک (تفرش، استان مرکزی)

خانم عطیه محبعلی

خانم نسترن درخشنده

 

 

تهیه و تنظیم: سپیده محبّ علی

 

 

اشتراک این خبر در :