امتیاز دادن


ماک

در منطقه تفرش، به اولین شیر دوشیده شده ی گاوِ تازه زایمان کرده، «ماک» گویند.

ماک، مایع زرد رنگِ یکدستی می باشد که غلظت آن مانند سرشیر (کمی غلیظ تر از شیر) است.

این شیر دارای مقدار فراوان چربی بوده و غنی از آنتی اکسیدان است.

ماک ماده‌ای حیات‌بخش با محتوایی شامل پروتئین ها‌، مواد معدنی، ویتامین‌ها، آنزیم‌ها و دیگر فاکتورهای مهم رشد می‌باشد.

 

آغوز

اهالی منطقه تفرش از ترکیب ماک و شیر، «آغوز» تهیه می کنند.

آغوز، فرآورده لبنی بسیار مقوی است که جهت افزایش سیستم ایمنی بدن مصرف می شود.

معمولا آغوز را مادران شیرده و تازه زایمان کرده می خورند تا سیستم ایمنی خود و کودکشان قوی شود.

ورزشکاران نیز آغوز را به عنوان ماده ای تقویت کننده خورده زیرا باعث افزایش عملکرد ورزشی می شود.

آغوز می تواند به رفع مشکلات معده و روده کمک کند.

 


مواد لازم برای تهیه آغوز (تفرش)

  • ماک ………. یک استکان
  • شیر ………. یک کیلوگرم

 

 

طرز تهیه آغوز (تفرش)

آغوز را با شیر اول دوشیده شده از گاو تازه زایمان کرده، تهیه می کنند.

با شیر اول دوش گاو، آغوز تهیه نمی کنند.

معمولا شیر دوم دوش را برای آغوز نگه می دارند.

اصولا گاو را دو نوبت، صبح و شب می دوشند.

تا یک هفته بعد از زایمان، می توان با ماک گاو، آغوز تهیه کرد.

 

ماک


ماک و شیر را مخلوط کرده و روی حرارت قرار می دهیم.

حرارت دیدن این مخلوط را در اصطلاح محلی، «تفت دادن» گویند.

مخلوط ماک و شیر را تفت داده تا درهم آمیزند و قوام پیدا کند.

حرارت ملایم باشد تا مخلوط به جوش نیاید.

اگر حرارت زیاد باشد و بجوشد، شیر می بُرَد و اصطلاحا « بوروک بوروک» می شود.

وقتی که شیر بریده شود، آغوز خراب شده است.

 

مخلوط که کمی غلیظ شد، از روی حرارت برداشته و اندکی مواد معطر به آن اضافه می کنیم.

مواد معطری که در منطقه تفرش به آغوز اضافه می کنند عبارتند از :

سیاه دانه، گلاب، هِل، عرق بیدمشک.

سپس در یخچال و مکان خنک قرار داده تا خنک شود.

آغوز را به صورت سرد میل می کنند.

آغوز


نکته:

ابتدا یک قاشق ماک را در یک لیوان شیر مخلوط کرده و حرارت دهید.

اگر ماک و شیر سالم بود و نَبُرید، به مقدار بیشتر با هم مخلوط کنید.

 

معمولا اهالی منطقه تفرش، مقداری نان محلی خشک را درون آغوز تریت کرده و میل می کنند.

اگر کمی شکر یا شیره انگور به آن اضافه شود، بسیار لذیذ و مقوی خواهد بود.

 

نوووووش جااااان


مأخذ:

پژوهش میدانی (مصاحبه با افراد مطلع به خصوص کهن­ مردان و زنان محترم تفرشی)

با تشکر از خانم معصومه شاه حسینی بابت مساعدت در گردآوری مطالب فوق

rasekhoon.net

www.khabaronline.ir

fa.wikipedia.org

 

تهیه و تنظیم: سپیده محبّ علی

اشتراک این خبر در :