امتیاز دادن

IMG3_1


خاکشیر گیاهی است یکساله یا دوساله، دارای طبیعتی خنک و از تیره شب بویان می باشد. مکان رویش آن در دشت ها و کوهستان است. در تفرش (استان مرکزی) در دامنه کوه ها و در باغات و مزارع، خاکشیر به وفور و به شکل خودرو یافت می شود.

شربت خاکشیر جزء آن دسته از نوشیدنی ها می باشد که علاوه بر رفع تشنگی باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش نیز می گردد.

 

شربت خاکشیر

قبل از بیان شیوه تهیه این شربت خنک، لازم است به چند نکته اشاره گردد:

شربت خاکشیر به دو طریق تهیه می شود، با آب سرد (یَخمال) و با آب گرم.

اگر دانه های خاکشیر با آب سرد شسته و ریگ شور شود و با آب سرد و یخ و نبات، شربت آن تهیه شود، قابض خواهد بود و باعث یبوست می گردد. از این رو برای کسانی که دچار لینت مزاج (شکم روش) شده اند، خاکشیر یخمال توصیه می شود.

اگر خاکشیر را با آب گرم شسته وشربتی ولرم به همراه شکر تهیه کنیم، برعکس خاکشیر یخمال، خاصیت ملینی خواهد داشت و برای افرادی که دچار یبوست هستند، مناسب خواهد بود.

 

خاکشیر یخمال

برای تهیه خاکشیر یخمال که برای ماه های گرم تابستان بسیار مناسب است، نیم پیمانه خاکشیر را پاک کرده و ریگ شور می کنیم، درون یک پارچ محتوی یک لیتر آب ریخته، سپس میزان دلخواه و مناسب نبات، به همراه یخ به آن اضافه کنید. می توانید یخ را هنگام نوشیدن به شربت اضافه کنید. شربت را در یخچال گذاشته تا نبات به تدریج حل شود.

 

شربت خاکشیر گرم

برای تهیه شربت خاکشیر با آب گرم می توانید شربت شکر یا شکر را به خاکشیر اضافه کنید. دستور تهیه مانند خاکشیر یخمال است با این تفاوت که باید به صورت گرم و بلافاصله پس از تهیه میل شود.

 

طرز تهیه شیره شکر

۶ پیمانه شکر را با ۳ پیمانه آب در ظرف مناسب (ترجیحاً مس سفید کرده، فولاد زنگ نزن یا لعابی) ریخته و روی حرارت ملایم قرار داده و هم بزنید تا شکر کاملاً حل گردد. چند جوش بزند کافی است و نیازی نیست که شربت قوام آید.

 

ریگ شور کردن

این کار برای شستن و جدا کردن ریگ از برنج و خاکشیر و … انجام می شود. به این ترتیب که دو ظرف با حجم مناسب در نظر گرفته. خاکشیر را درون یکی از ظروف ریخته روی آن آب می ریزند. در حالیکه دانه های خاکشیر در آب غوطه ور هستند، به آرامی آب را به همراه دانه های خاکشیر به ظرف دوم منتقل می کنید. در حالیکه ظرف اول را به آرامی تکان داده تا ریگ ها در ظرف باقی مانده و تمامی دانه های خاکشیر به ظرف دوم ریخته شود. ریگ ها را از ظرف اول خارج کرده و این کار را مجدد تکرار می کنیم. این عمل تا اندازه ای انجام می شود که در مرحله آخر ریگ در ته ظرف باقی نماند.

 

پیش از ریختن در لیوان و پیش از نوشیدن، شربت را هم زده تا خاکشیر ته نشین شده، در آب شناور گردد.

 

نوووش جااان

 

با تشکر از خانم نسترن درخشنده

 

برگرفته از :

کتاب مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز، نجف دریابندری

https://fa.wikipedia.org

اشتراک این خبر در :