امتیاز دادن


 

تفرش منطقه ای است سرد و کوهستانی که اقلیمی مناسب برای کاشت درخت بادام به شمار می رود.

از قدیم الایام، در باغات منطقه تفرش، درختان بادام به میزان زیادی کشت می شده است.

میوه بادام به صورت تازه (چغاله) و خشک میوه، موارد مصرف بسیاری دارد، از جمله انواع شیرینی ها، خورش ها، آجیل و …


در منطقه تفرش، از  «چغاله بادام»  برای تهیه خورش و آبگوشت استفاده می کنند.

 

خورش چغاله به دو صورت در این منطقه تهیه می شود:

  1. خورش چغاله سبز که با جعفری و نعناع تهیه می شود.
  2. نوعی خورش چغاله که مانند خورش قیمه با لپه تهیه می شود.

در ادامه طرز تهیه خورش چغاله که با سبزی تهیه می شود، بیان می شود.

این خورش، جز خورش های سبز به شمار می رود و در فصل بهار تهیه می شود.

 


مواد لازم برای تهیه خورش چغاله بادام ………. برای ۶ نفر

  • جعفری ……….۱ کیلو
  • نعناع خشک ……….۲ قاشق غذا خوری
  • چغاله بادام ……….۱ کیلو
  • گوشت گوسفندی ……..۶۰۰ تا ۷۵۰  گرم(با استخوان)
  • پیازداغ ……….۲  قاشق پر
  • روغن ……….. نصف لیوان
  • نمک و زردچوبه ودارچین ……….به میزان دلخواه
  • آب ……….. به اندازه کافی

 

 

طرز تهیه خورش چغاله بادام

ابتدا گوشت را به همراه پیازداغ، تفت داده و نمک، زردچوبه و کمی دارچین به آن اضافه کنید.

به میزان مناسب آب روی گوشت بریزید، درب ظرف را گذاشته و اجازه دهید تا خوب پخته شود.


درون ظرفی جداگانه، سبزی (جعفری و نعناع) را آماده کنید.

برای تهیه این غذا از جعفری تازه استفاده می کنیم.

جعفری را پاک کرده و بشویید. پس از آنکه رطوبت آن چیده شد، ریز خُرد کنید.


درون تابه ای مقداری روغن ریخته و جعفری خُرد شده را اضافه کرده و تفت دهید.

نیازی نیست جعفری زیاد سرخ شود.

در حدی حرارت ببیند که آب اضافی آن چیده شود.

پس از آنکه جعفری کمی تفت داده شد، نعناع خشک را به آن اضافه کنید.

نعناع نباید زیاد حرارت ببیند که بسوزد. در این صورت تلخ می شود.

کمی زردچوبه به جعفری و نعناع اضافه کرده و تفت داده و به ظرف گوشت در حال پخت اضافه میکنیم.


مراحل آماده سازی چغاله بادام:

ابتدا باید چغاله های بادام را خوب شسته تا کُرک آن گرفته شود.


سپس مغز میانی چغاله را خارج کرده، که اگر تلخ بود طعم تلخی به غذا ندهد.


بعد از اینکه مغز چغاله ها را خارج کردیم ، ،به شیوه دلخواه خرد میکنیم (خلال، حلقوی از عرض، حلقوی از طول یا کوبیده).


سپس در مقداری روغن تفت میدهیم.


چغاله ها را یکی دوساعت قبل از پخت کامل گوشت، به مخلوط گوشت و سبزی اضافه میکنیم، تا جا بیفتد.

مقدار آب خورش نباید زیاد باشد.

بعد از به روغن افتادن خورش می توان آن را با پلو یا چلو سرو کرد.


اگر از چغاله مرغوب که کمی ترش است استفاده شود، نیازی به چاشنی برای این غذا نیست.

در غیر این صورت می توان از کمی آبلیمو یا مغز سه لیمو عمانی، به عنوان چاشنی استفاده کرد.

نوش جاااااان


باتشکر از:

خانم مهناز صیادی

خانم کاظمی

خانم اردوخانی

 

تهیه و تنظیم: سپیده محبّ علی

اشتراک این خبر در :