امتیاز دادن

 


طرز تهیه مربای زردآلو ( زاردالو )

 

زردآلو، این میوه خوش طعم، از محصولاتی هست که از ابتدای تابستان، به تدریج رسیده و به مصارف گوناگونی می رسد.
انواع ارقام زردآلو، در بیشتر مناطق شهرستان تفرش، کشت می شود.

زردآلو مانند گردو و بادام، از محصولات اصلی تولیدی این منطقه می باشد.
مردم منطقه، زردآلو را با توجه به جنس و نوع میوه،علاوه بر تازه خوری، برای مصارف مختلف فرآوری و آماده می کنند،

مانند برگه زردآلو، لواشک زردآلو، مربای زردآلو و….
حتی مغز زردآلو، تلخ یا شیرین، مورد مصرف برای تهیه آجیل شب عید می باشد.

در لهجه محلی تفرش، زردآلو را «زاردالو» گویند.

همچنین در گویشه بوربشه منطقه تفرش، به زردآلوی درشت و مغزِ (هسته) شیرین، « تَندِه گیره » گویند.

«تَندَه» در گویش بوربشه، به معنی «هسته» می باشد.

 

 

در ادامه نحوه تهیه مربای زردآلو را توضیح می دهیم.

 

 

مواد لازم برای تهیه مربای زردآلو

  • زردآلو( نیمه رَس و کمی ترش مزه )………. یک کیلوگرم
  • شکر………. ٧۵٠ گرم

 

  • درصورت تمایل می توانید از یک چهارم قاشق چایخوری پودر وانیل، برای خوش بو شدن بیشتر مربا استفاده کنید.
    البته زردآلوهای تفرش به علت رشد در محیط طبیعی و شرایط تولید و رشد ارگانیک، دارای عطر و طعم بسیار خوبی هستند و نیازی به وانیل نیست.

 


طرز تهیه مربای زردآلو

 

ابتدا زردآلوهای نیمه رَس که مزه ای ترش و شیرین دارند را بشویید.

سپس با دو لپه کردن زردآلو، هسته آن را در آورده و کنار بگذارید.
( هسته های زردآلو را جمع آوری کرده  نگه داشته و خشک کنید تا با مغز آنها، آجیل شب یلدا و شب عید را آماده کنیم. )

 

نکته :

اگر مغز زردآلوها شیرین است، می توانید، زردآلوها را به صورت کامل و دُرُسته ( با هسته )، مربا کنید.
در مورد زردآلوهای رسیده، می توانید بعد از هسته گیری، زردآلوها را با مخلوط کن، چرخ کنید تا با آن مربای مارمالادی درست کنید.

 


پس از جدا کردن هسته های زردآلو، شکر را لابه‌لای میوه ها ریخته و ظرف محتوی زردآلو ها را به مدت یک شب، در مکانی خنک نگهداری کنید.
روی ظرف را با پارچه‌ای پوشانده تا گرد و غبار روی آن ننشیند.

 


بعد از این مدت، آب درون بافت میوه زردآلو، به بیرون تراوش کرده و شیره مانند می شود.
با همین آبِ میوه، می توان مربا را درست کرد( بدونِ اضافه کردن آب )

 


زردآلوها و شیره به دست آمده را در ظرف مناسب و با حجم بیشتر از مقدار مواد، ریخته و روی حرارت نسبتا ملایم، قرار دهید.
کف روی مربا را بعد از به جوش آمدن، به طور مرتب و با کفگیر، بگیرید.

 


پس از قوام آمدن شربت مربا، شعله را خاموش کنید و اجازه دهید تا کمی خنک شود.
در این مرحله می توانید، کمی وانیل( به دلخواه و طبق دستور )به مربا اضافه کنید.
پس از کم شدن حرارت مربا، آن را درون ظرف مناسبی بریزید.
به طوری که فضای خالی روی مربا باقی نمانده و ظرف پر شود.


مربا را به صورت گرم درون شیشه بریزید تا پس از بسته شدن درب شیشه (طوریکه راه نفوذ هوا نداشته باشد) و خنک شدن کامل مربا، حالت وَکیوم پیدا کرده و از کپک زدگی جلوگیری شود.
بعد از بسته شدن درب شیشه مربا، آن را در جای خنک نگهداری کنید.
مربای زردآلو را در مکان خنک، تا حداقل دو ماه و حداکثر یک سال می توانید نگهداری نمایید.

 

نووووووش جاااااااان

 

نکته :

اگر مربا را در حال جوشیدن، زیاد بهم بزنید، پوست زردآلوها جدا شده و ظاهر خوبی پیدا نمیکند.

اگر حرارت زیاد باشد، مربا زود قوام آمده و بعد از مدتی، شِکَرَک می زند.
برای اینکه مربا شکرک نزند، می‌توانید قبل از پایان پخت، نصف قاشق مرباخوری آبلیمو، به آن اضافه کنید.

 


با تشکر از خانم نسترن درخشنده

 

مأخذ:

  • پژوهش میدانی (مصاحبه با افراد مطلع به خصوص کهن­ مردان و زنان محترم تفرشی)
  • واژه نامه بوربَسِّه، گردآوری جذوه، به کوشش شادروان ایرج افشار.
  • سیری کوتاه در جغرافیای تاریخی تفرش و آشتیان، نوشته مرتضی سیفی فمی تفرشی.

 

تهیه و تنظیم :سپیده محبّ علی

 

 

اشتراک این خبر در :