طرز تهیه گُندِله (کوفته تفرشی)

طرز تهیه گُندِله (کوفته تفرشی)

امتیاز دادن


گُندِلِه(کوفته تفرشی)، کوفته ای هست که با پَتْلِه تهیه می شود.

پَتْلِه، گندم پخته شده ای است که خشک شده و سپس آسیاب کردند.

طرز تهیه پَتْلِه (کوفته تفرشی)
گندم کامل (پوست نکرده) را که پاک شده است(سنگ و… گرفته شود)، با آب می پزند، سپس زیر نور آفتاب و در هوای آزاد خشک می‌کنند .
مدت زمان لازم برای خشک شدن، حدود ۳ تا ۴ روز می باشد.
طی این مدت گندم ها را زیر و رو کرده تا همه گندم ها کاملا خشک شوند.
سپس گندم ها را با دستاس (آسیاب دستی سنگی) خُرد می‌کنند.
بعد از آن دانه های دستاس شده را از الک عبور می دهند.
دانه های درشت تر را برای تهیه پَتْلِه پلو جدا کرده و دانه های ریز تر را که به آن دانِ گُندِله می گویند، برای آماده کردن گُندِله استفاده می کنند.

مواد لازم برای تهیه گُندِله (کوفته تفرشی)………. برای ۴_۶ نفر

  • پَتْلِه ریز (دانِ گُندِله)…………. ۵۰۰ گرم،
  • گوشت گوسفندی (ترجیحاً مخلوطی از ماهیچه و گوشت سردست)……….. ۵۰۰ گرم،
  • سبزیجات خشک معطّر (نعناع، ترخون، مرزه، شوید، ریحان بنفش)………..۳ تا ۴ قاشق غذاخوری،
  • پیاز………… ۱ عدد متوسط،
  • سیب زمینی……. ۲ عدد متوسط،
  • پیازچه یا سرپیاز……… ۱۰ عدد پیازچه کوچک،
  • پیاز داغ……. ۱ عدد پیاز بزرگ،
  • رب گوجه فرنگی……. ۱ قاشق غذاخوری،
  • زردچوبه، فلفل، نمک……. به میزان لازم،
  • آبلیمو…… ۲ قاشق غذاخوری،

مواد میانی گُندِ‌لِه:

  • گردو……. ۱ یا ۲ عدد برای هر گندله،
  • آلو…….. ۱ یا ۲ عدد برای هر گندله،
  • پیاز داغ……. ۱ قاشق غذاخوری برای هر گندله،

طرز تهیه گُندِله(کوفته تفرشی):

دانِ گُندِله را از چند ساعت قبل در آب خیس می کنند.

ابتدا گوشت را درون مَزگو (هاون سنگی) می‌کوبند (امروزه از آسیاب برقی استفاده می شود) .
بعد از نیم کوب شدن گوشت، دانِ گُندِله خیس خورده را به آن اضافه کرده و دائم با دسته مَزگو می کوبیم.

 



به تدریج بقیه مواد (پیاز، سیب زمینی، سرپیاز، سبزیجات خشک معطّر، نمک، زردچوبه) را به آن افزوده و به مدت حداقل ۱ تا ۲ ساعت می کوبند، تا زمانی که مواد کاملاً مخلوط شوند و چسبندگی لازم را پیدا کند.
به طوری که دسته مَزگو درون مواد گیر کند و به راحتی کوبیده نشود.
(امروزه با آسیاب برقی یا وسایل مناسب دیگر تا حدی مواد مخلوط شوند که حالت چسبنده پیدا کند)

اکنون مخلوط، آماده درست کردن گُندِله است.
به اندازه یک پرتقال درشت، از موادجدا کرده، میان آن پیاز داغ (تفت داده شده با زردچوبه)، آلو خشک و مغز گردو کامل گذاشته و آن را در دست به صورت کاملا گرد و توپی در آورده و فشار میدهیم تا سطح مواد کاملا صاف و منسجم و بدون ترک بشود.

 


برای تهیه مایع(سُس) که گُندِله ها را در آن قرار داده تا بپزند، پیاز داغ را آماده کرده، سپس زردچوبه، فلفل، دارچین و رب را به آن اضافه می کنیم و کمی تفت می دهید.
مقداری آب به آن اضافه کرده و هنگامی که کاملا به جوش آمد، گُندِله ها را به آرامی و دانه دانه درون سُس انداخته و باید آن را چرخاند تا کاملاً خود را بگیرد.
سُس نباید سرد باشد و باید حتما در حال جوش باشد، در غیر این صورت، گُندِله اصطلاحاً وا می رود و بافت آن از هم می پاشد.
میزان سُس باید به حدی باشد که یک ردیف گُندِله کف قابلمه قرار گیرد، به حالتی که نیمی از حجم گُندِله درون سُس باشد.

 


مدت زمان لازم برای پخت گُندِله، حداقل ۴۵ دقیقه تا یک ساعت روی حرارت ملایم، می باشد.
آب آن نباید کاملاً تمام شود.
پس از پخت کامل، اگر سُس کم بود؛ گُندِله را به همراه نان می خورند. اگر سُس بیشتر بود و رقیق، تِلیت آب را جداگانه و گندله را جداگانه می خورند.
در کنار گُندِله میتوان سبزی خوردن، پیاز و انواع ترشی(ترشی سیر، بادنجان، گردو) استفاده کرد.

 

نوووش جااااان



با تشکر از خانم نسترن درخشنده

تهیه و تنظیم :سپیده محبّ علی

نظر دهید !!!

نظر شما برای “طرز تهیه گُندِله (کوفته تفرشی)”



قالب وردپرس  php shell indir escort bayan sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort bayan sakarya escort bayan sakarya escort bayan sakarya escort bayan sakarya escort bayan webmaster forum sakarya avukat eşşek pornosu hayvan pornosu animal porn https://easyesthetic.com/findikzade escort anadolu yakası escort beylikdüzü escort fındıkzade escort atakoy escort şişli escort şirinevler escort istanbul escort halkalı escort beylikdüzü escort şişli escort şirinevler escort افضل شركات التداول الموثوقة والمرخصة عبر الانترنتdiyarbakır escortPrizmabet bonuscialis 100 mg eczane fiyatı instagram takipçi hilesiTakipçi satın al istanbul nakliyat jasminbet evden eve nakliyat instagram Takipçi hilesiافضل شركات التداولerzurum escortcosmetic surgery in turkey