امتیاز دادن

 


زﻧﺒﻮر ﻣﻐﺰ ﺧﻮار ﺑﺎدام از ﻣﻬﻢﺗﺮﯾﻦ آﻓﺎت ﺑﺎدام درمنطقه تفرش (استان مرکزی) اﺳﺖ.

اﯾﻦ آﻓﺖ ﺑﺎ ﻧﺎم ﻋﻠﻤﯽEurytoma amygdali Enderlein  ﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ ﺧﺎﻧﻮاده Eurytomidae ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ.

ﺣﺸﺮات اﯾﻦ ﺧﺎﻧﻮاده ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻤﻮل ﺑﻪ رﻧﮓ ﺳﯿﺎه ﻫﺴﺘﻨﺪ اﻣﺎ ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ ﺑﻪ رﻧﮓ زرد ﯾﺎ ﻣﺘﺎﻟﯿﮏ ﻧﯿﺰ ﺑﺎﺷﻨﺪ.


زﯾﺴﺖﺷﻨﺎﺳﯽ زﻧﺒﻮر ﻣﻐﺰﺧﻮار ﺑﺎدام:

لارو این زنبور بدون پا و کوتاه است و شکل آن قوسی شکل و در سطح بر آمده است.

قطعات دهانی آن ساینده است و حنایی رنگ می باشد.

ﻻروﻫﺎی زﻧﺒﻮر ﻣﻐﺰﺧﻮار ﺑﺎدام ﺗﻤﺎم ﻃﻮل ﺗﺎﺑﺴﺘﺎن، ﭘﺎﯾﯿﺰ و زﻣﺴﺘﺎن را داﺧﻞ ﺑﺎدامﻫﺎی ﻣﻮﻣﯿﺎﯾﯽ ﺷﺪه روی درﺧﺖ ﯾﺎ درون میوه های خشک ریخته شده بر زمین، ﺳﭙﺮی ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ.


اﯾﻦ ﻻروﻫﺎ در اواﺧﺮ زﻣﺴﺘﺎن و ﯾﺎ اواﯾﻞ ﺑﻬﺎر، اندکی پیش از گلدهی درختان بادام و زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ دﻣﺎی ﻣﺤﯿﻂ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺷﺪ؛ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﺷﻔﯿﺮه ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ.

شفیره ابتدا سفید و براق و در مرحله آخر سیاه رنگ است.

طول بدن شفیره ۶ تا ۹ میلی متراست.

مدت زمان شفیرگی ۲۰ روز طول می کشد، سپس حشره کامل خارج می شود.


حشرات کامل معمولا با ریزش گلبرگ ها ظاهر شده و میوه های آلوده سال قبل را ترک می کنند،

در بهار، سوراخ های مدور خروجی حشرات کامل، به قطر ۱-۲ میلیمتر، در برون بر میوه های مومیایی قابل رویت می گردند .


در این زمان میوه های جدید بادام به حالت چاقاله بوده و پوست آنها سبز و نرم است .

زنبورهای نر وماده مغز خوار بادام که بیشتر در ساعات گرم و آفتابی روز فعال هستند، روی شاخه های درخت بادام جفت گیری کرده و تخم های خود را در داخل میوه های سبز و تازه بادام می گذارند.

هر زنبورقادر است تا ۱۵۰ عدد تخم بگذارد.

حشره کامل مغز خوار بادام دارای قدرت پرواز خوبی نیست.

بنابراین اگر باغ سالم از باغات آفت زده دور باشد؛ احتمال انتقال آفت به آن بسیار کم می باشد.


 

خسارت زنبور مغزخوار بادام

عمده خسارت زنبور مغزخوار بادام مربوط به لاروهای آن می باشد که طی مدت ۱۱ ماه زندگی در داخل میوه، از مغز بادام تغذیه می کنند.

بلافاصله بعد از تشکیل میوه، تخم ها به طور انفرادی در پوست میوه های جوان قرار داده می شود و لاروهای جوان به محض بیرون آمدن از تخم، با حفر دالان هایی به درون میوه نفوذ کرده و از دانه های در حال رشد تغذیه می کنند .

محل تخم ریزی از روی لکه کوچک قهوه ای روشن در سطح میوه مشخص است .

زنبور مغزخوار بادام علاوه بر بادام به زردآلو و آلو نیز حمله کرده و خسارت وارد می کند.

بعد از کامل شدن رشد لارو ها پوسته چروکیده دانه ها به طور دست نخورده باقی می ماند.

درون این پوسته ها قسمت هایی از جنین دانه و نیز فضولات لارو را می توان مشاهده کرد .
معمولا آثار خسارت از از اواسط خرداد ماه قابل مشاهده می باشد .


میوه ها آلوده، چروکیده وسفت وسخت شده وبه صورت مومیایی در آمده و به حالت چسبیده به درخت، محکم بر جای می مانند.

رنگ سبز آن ها به رنگ خاکستری یا خاکستری مایل به زرد تبدیل می شود .

در پاییز به دلیل رطوبت زیاد وحمله قارچ های ساپروفیت میوه ها به رنگ سیاه در می آیند .

مقداری از میوه ها قبل از رسیدن می ریزند و مقداری از آن ها در مراحل بعدی آلوده می شوند .

اغلب برگ های مجاور میوه های آلوده، خشک می شوند و درختانی که آلودگی آنها شدید باشد ممکن است ظاهرا سوخته به نظر برسند .

 


روش های مبارزه با زنبور مغزخوار بادام  :

استفاده از واریته های مقاوم :

واریته های بادام با درون بر نرم دارای حساسیت بیشتری نسبت به واریته های نیمه سخت می باشند.

بادام های شیرین نیز نسبت به بادام های  تلخ، حساس ترند .

بنابرین با شناسایی واریته های مقاوم و جایگزینی آن ها در مناطقی که آلودگی شدید است، می توان عملا از شدت خسارت این آفت کاست.

 

استفاده از روش های مکانیکی :(جمع آوری و انهدام میوه های آلوده):

با توجه به بیولوژی این آفت و اینکه مدت زمان زیادی را به صورت لارو، درون میوه های آلوده بر روی درخت و یا میوه های ریخته شده پای درخت سپری می کند؛

جمع آوری میوه های آلوده و سوزاندن آنها در فصول پاییز و زمستان، اساسی ترین روش مبارزه با این آفت به شمار می آید.

چنانچه این امر در مناطق آلوده به طور همگانی اجرا گردد، در کاهش جمعیت انتقالی آفت به سال بعد و در نتیجه کاهش خسارت آفت موثر می باشد.

جمع آوری میوه های آلوده که حاوی لاروهای زمستان گذران می باشند وسوزاندن آنها تا ۴۷% از جمعیت آفت در سال آینده می کاهد.


استفاده از سموم شیمیایی :

با توجه به اینکه تخم های این آفت داخل نسج میوه گذاشته می شود، دسترسی به لاروهای این آفت برای مبارزه شیمیایی، کار آسانی نیست.

فقط می توان علیه حشرات کامل، بلافاصله پس از ریختن گلبرگ ها با یکی از سموم فسفره بادوام که در عین حال روی شته ها و سایر آفات بادوام موثر واقع می شود اقدام به سم پاشی نمود.



ماخذ:

journals.guilan.ac.ir

www.farmerhome.ir

www.agri-lenjan.ir

hamishesabz91.blogfa.com

 

تهیه و تنظیم: سپیده محبّ علی



 

اشتراک این خبر در :